Salone del Mobile Milano 2015 design trip by Bright Design

Italian design mood, just after an espresso shot

Italian design mood, just after an espresso shot

Ne-a plăcut anul acesta la Milano la târg. A fost o avalanșa savuroasă de scaune, canapele, mese si lumini cu design de top adunate toate la un loc. Evenimentul este pentru noi o experiența care imprima pe cortex forme, combinații, detalii, idei care mai apoi ne dau impuls si inspirație in proiectarea noastră. E obositor, mergem kilometri întregi pe jos, radem bine in pauzele de masa pentru ca suntem prea obosiți ca sa nu ni se para orice amuzant, zicem "Oauuu ce faaaaiiin ii asta!!!" "hai sa veziiiiii", ne certam ca de ce mergi asa încet si ca pe aici am mai fost. La final totusi, pe avion, cu ochii rosii si tălpile umflate avem un sentiment de profunda satisfacție si fericire. Da, creativitatea este cu siguranța domeniul nostru, pasiunea noastră comună. Ne place frumosul, ne place sa il vedem si sa il experimentam.

In lipsa consumerismului nu mai rămâne decat esența 

In lipsa consumerismului nu mai rămâne decat esența 

Vorbind de asta, eu asa cred, ca experiența designului este cel "next step/ leap". Nu mai desenezi piese frumușele de decor, ci creezi experiențe prin împreunarea formelor (care incep sa isi piardă conturul) cu tehnologia. Scaunele fotolii care iti cânta si iti fac masaj au mare popularitate, sertarul care se deschide singur, scenariile de lumina pe care le crează programul de pe tableta ta, podeaua si pereții care interacționează cand ii atingi, si de ce nu, ceea ce propune Vibia sau Flos de exemplu, spargerea tridimensionalitatii ca experiența spațială. 

Flos

Flos

Unii la salon au venit chiar cu corpuri de iluminat dansatoare,  am filmat unul din ele, la Lasvit

Au fost "prezenți" si marii designeri ai lumii, au ținut discursuri despre lucrarile lor. Proiectați pe o scena întunecata, la scara umană, in holograme 3D. Imi amintesc filmul "Simone" cu Al Pacino, eram prin liceu cand l-am văzut si mi se părea fascinant posibil dar totusi SF...si uite ca nu departe de acel moment o vad pe Patricia Urquiola proiectata pe scena cat se poate de "reala".

Sunt multi preferați este greu sa fac o selecție rezumată. Dar in linii mari am ignorat tot ceea ce a mai fost, are stil clasic, romantic, vintage, colorat/texturat obositor, anii '20/ industrial, anii '60/'70 etc. reinterpretat. Ne place mult viitorul, japonezii...in consecință simplitatea si limbajul nou de tip "cadru" sau cel minimalist, forme simple, elegante sau jucause dar avem un apetit si pentru mister, farmec, enchantment. Asa ca am facut câteva poze pe care le pun pe aici iar pentru altele mai profesionale si mai multe poate in surse cum ar fi Architonic sa zicem.

Tu cum iti alegi designerul de interior? by Bright Design

sa facem un pic de lumina

Serviciile de design interior capata din ce in ce mai multa popularitate pentru ca oamenii si-au dat seama ca un specialist poate sa faca din investitia lor una eficienta si cu un rezultat estetic deosebit. Totusi inca exista destul de multa neclaritate in ceea ce priveste atributiile acestei meserii, cine si cum o practica asa ca o sa fac un pic de lumina.

Cand sa caut un designer?

Cu cat mai repede, cu atat mai bine. Designerul de interior intra in scena imediat dupa ce casa este ridicata, inainte sa fie trase instalatiile, ideal este sa fie implicat inca din faza de proiectare. Cei buni sunt destul de ocupati si daca vrei sa lucrezi cu ei trebuie sa ii contactezi din timp.

Ce sa astept sa primesc de la el?

El propune solutii de amenajare care sunt agreate de client si centralizate intr-o predare de imagini sau planse. Aceste solutii se exprima sub forma de scheme, prezentari, schite 3D, planse tehnice si alte instrumente vizuale.

Aspectele practice sunt 50% dintr-un proiect, pe langa valoarea sa estetica. Astfel, ar trebui sa primesti, diferite informatii, in functie de gradul de finisare al spatiului: tehnice - de punere in opera pe care orice mester le poate executa fara sa te tot sune de pe santier, necesarul de comanda al finisajelor ca sa stii si cat sa cumperi, obiectele recomandate in propunerea sa care se regasesc si in realitate cu indicatii de unde sa le poti achizitiona, ce dimensiuni si finisaje...altfel ce faci doar cu niste sugestii de pe Pinterest ?...si desigur, o plansa cu indicatii de pozitionare in spatiu a obiectelor.

Calitatea si complexitatea serviciilor oferite + comunicarea reala, capacitatea de a intelege nevoile tale si de a le materializa + experienta designerului care salveaza timpul si banii tai, face diferenta in acest domeniu. 

Designerul poate asista la implementarea solutiei de amenajare prin vizite ocazionale sau chiar o poate administra in diverse forme de colaborare.

3 studii UNIVERSITARE in domeniu care se fac la noi in tara:

1. arhitectul de interior, 5 ani: in prezent exista doar o facultate in tara unde se preda aceasta meserie in cadrul Universitatii Mincu, la Bucuresti. Este exact ce trebuie ca si pregatire in domeniu, imbina cunostine de arhitectura si spatialitate cu design de obiect si se face practica & analiza pe interioare.

2. arhitectul, 6 ani: daca ai lucrat la ridicarea casei cu el si v-ati inteles ok, probabil ca te va ajuta si in aceasta etapa; oricum, in general, oamenii au mai mare incredere in pregatirea si experienta sa, este obisnuit cu proiectare de spatii si stie tot felul de detalii de executie. 

3. designerul (de obiect), 3 ani: a terminat design industrial si a abordat ulterior si interioarele; cunoaste astfel bine 50% din domeniu - formele, mai putin la inceput spatialitatea.

3 tipuri de designeri de interior De prin alte domenii

1. artele plastice 3 ani: artistii, in general pictorii, graficienii, practica si designul interior pentru ca are legatura cu frumosul. Ei oricum au studiat istoria artei si arhitecturii, stapanesc combinatiile cromatice si texturale si, desigur sunt foarte creativi.

2. decoratorul 5 zile: la noi se poate obtine o calificare certificata de "decorator interioare" in baza unui curs si examen sustinut, de regula costa cam cat un an de facultate si se livreaza in 5 zile. Sunt mai multe firme care organizeaza o astfel de pregatire, se gasesc online.

3. pasionatii * ani: o categorie cu steluta* este cea a oamenilor care sunt self -learners. Da, poate sa fie foarte greu la inceput din cauza lipsei de cunostinte dar, daca pasiunea este cea care conduce sustinuta de munca si rabdare, se poate ajunge la performanta.

5 criterii dupa care sa iti evaluezi designerul

1. Experienta: totusi, ca in orice profesie, are cel mai mare cuvant de spus. Cu cat mai multa cu atat mai bine. Experienta inseamna ca, pe langa ca este inarmat cu cunostinte teoretice, le-a si pus in practica, s-a lovit de probleme, le-a rezolvat si detine lectii pretioase pentru viitorii sai clienti. Este un domeniu complex care presupune nu doar o abilitate de a asocia culori & texturi ci si de a intelege proportii, detalii de realizare, management de resurse (bani, timp, oameni), comunicarea profunda si eficienta cu beneficiarii.

2. Caracterul: trebuie sa poti avea incredere si sa comunici cu designerul tau; must.

3. Portofoliu: in portofoliul unui designer poti observa stilul abordat, daca iti place ce vezi, contacteaza-l, daca nu prea, dar te gandesti sa ii soliciti un stil pe care el nu obisnuieste sa il abordeze, s-ar putea... nu sa te refuze ci sa nu se implice cu acelasi interes. Asa ca ar fi excelent sa gasesti pe cineva care are preferinte stlistice apropiate de ale tale.

4. Recomandarea: o cale cu riscuri mici, beneficiul de a fi testat o persoana pe care o cunosti, elimina multe necunoscute pentru viitoarea colaborare.

5. Serviciile: ce servicii iti ofera si in ce bani? complexe sau superficiale si, foarte important, cum se regasesc si raporteaza acestea in oferta de pret a altor designeri ca sa poti compara mere cu mere, nu mere cu cirese :)

 

O zi luminoasa sa ai,

Roxana Blaga 

interior designer @Bright Design