Salone del Mobile Milano 2015 design trip / by Bright Design

Italian design mood, just after an espresso shot

Italian design mood, just after an espresso shot

Ne-a plăcut anul acesta la Milano la târg. A fost o avalanșa savuroasă de scaune, canapele, mese si lumini cu design de top adunate toate la un loc. Evenimentul este pentru noi o experiența care imprima pe cortex forme, combinații, detalii, idei care mai apoi ne dau impuls si inspirație in proiectarea noastră. E obositor, mergem kilometri întregi pe jos, radem bine in pauzele de masa pentru ca suntem prea obosiți ca sa nu ni se para orice amuzant, zicem "Oauuu ce faaaaiiin ii asta!!!" "hai sa veziiiiii", ne certam ca de ce mergi asa încet si ca pe aici am mai fost. La final totusi, pe avion, cu ochii rosii si tălpile umflate avem un sentiment de profunda satisfacție si fericire. Da, creativitatea este cu siguranța domeniul nostru, pasiunea noastră comună. Ne place frumosul, ne place sa il vedem si sa il experimentam.

In lipsa consumerismului nu mai rămâne decat esența 

In lipsa consumerismului nu mai rămâne decat esența 

Vorbind de asta, eu asa cred, ca experiența designului este cel "next step/ leap". Nu mai desenezi piese frumușele de decor, ci creezi experiențe prin împreunarea formelor (care incep sa isi piardă conturul) cu tehnologia. Scaunele fotolii care iti cânta si iti fac masaj au mare popularitate, sertarul care se deschide singur, scenariile de lumina pe care le crează programul de pe tableta ta, podeaua si pereții care interacționează cand ii atingi, si de ce nu, ceea ce propune Vibia sau Flos de exemplu, spargerea tridimensionalitatii ca experiența spațială. 

Flos

Flos

Unii la salon au venit chiar cu corpuri de iluminat dansatoare,  am filmat unul din ele, la Lasvit

Au fost "prezenți" si marii designeri ai lumii, au ținut discursuri despre lucrarile lor. Proiectați pe o scena întunecata, la scara umană, in holograme 3D. Imi amintesc filmul "Simone" cu Al Pacino, eram prin liceu cand l-am văzut si mi se părea fascinant posibil dar totusi SF...si uite ca nu departe de acel moment o vad pe Patricia Urquiola proiectata pe scena cat se poate de "reala".

Sunt multi preferați este greu sa fac o selecție rezumată. Dar in linii mari am ignorat tot ceea ce a mai fost, are stil clasic, romantic, vintage, colorat/texturat obositor, anii '20/ industrial, anii '60/'70 etc. reinterpretat. Ne place mult viitorul, japonezii...in consecință simplitatea si limbajul nou de tip "cadru" sau cel minimalist, forme simple, elegante sau jucause dar avem un apetit si pentru mister, farmec, enchantment. Asa ca am facut câteva poze pe care le pun pe aici iar pentru altele mai profesionale si mai multe poate in surse cum ar fi Architonic sa zicem.